Utrecht herdenkt
& viert

Op 4 mei staan we stil bij alle Nederlandse oorlogsslachtoffers die waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds de Tweede Wereldoorlog.

Elk jaar komen duizenden mensen samen op het Domplein om bij het verzetsmonument in stilte te herdenken. Voorafgaand aan de twee minuten stilte is er een Stille tocht vanaf het Pieterskerkhof. Na de taptoe, spreekt de burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma, en worden er kransen gelegd. Bijzondere kranslegger dit jaar is Charles Chamboné, lid van het Utrechts Comité 4 & 7 mei, en zoon uit een verzetsfamilie. Samen met zijn zoon Eric legt hij een krans namens het voormalig verzet.

Na afloop van de plechtigheden is traditiegetrouw de Domkerk open voor iedereen die een voorstelling, toneelstuk, concert of ander optreden wil bezoeken. Dit jaar verzorgt Studium Generale (Universiteit Utrecht) in samenspel met het Nieuw Utrechts Toneel (NUT) de 4 mei lezing. Toegang is vrij.

Pam Werlotte, derdejaars HKU student maakte het ontwerp van de poster 4 & 7 mei 2025.

Programma Dodenherdenking 2025

19:30 uur   Stille tocht v.a. Pieterskerkhof

19:50 uur   Aankomst op het Domplein

20:00 uur  Dodenherdenking en toespraak burgemeester Sharon Dijksma

20:10 uur   Kranslegging en start defilé

20:30 uur   4 mei lezing in Domkerk


Op 7 mei 1945 is de stad Utrecht bevrijd. Elk jaar vindt op die dag, in het Hogelandsepark een feestelijke plechtigheid plaatst waarbij ook de slachtoffers van Britse en Nederlandse strijdkrachten en mannen van de Binnenlandse Strijdkrachten die tijdens de bevrijding van Utrecht het leven lieten, worden herdacht.

Het Utrechts Comité organiseert de stedelijke herdenking op 4 mei én de feestelijke herdenking van de bevrijding van de stad Utrecht op 7 mei in het Hogelandsepark. De gemeente publiceert een overzicht van evenementen rondom 80 jaar vrijheid.

Bevrijdingsdag (5 mei) wordt georganiseerd door het Bevrijdingsfestival.