Terugblik

Herdenken en vieren in Utrecht door de jaren heen.

2022 – vrijheid in verbondenheid

Eindelijk kwamen we weer samen, op het Domplein en in de Domkerk. Dit jaar was er een speciale plek voor Truus van Lier, de jonge Utrechtse verzetsstrijder. In de Domkerk speelde de jeugdtheatervoorstelling Truus, gebaseerd op het boek van Jessica van Geel over de jonge verzetsheld. Burgemeester Sharon Dijksma legde samen met nabestaanden van Truus van Lier een krans bij het verzetsmonument. Na het defilé, sloot de Utrechtse band BENR op gepaste wijze de avond af met een herdenkingsconcert.

*Truus van Lier (1921-1943) was een Utrechtse verzetsstrijdster. Zij studeerde rechten in Utrecht en maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog deel uit van het verzet. Als koerierster bracht ze bijvoorbeeld illegale lectuur en wapens rond en begeleidde ze Joodse onderduikers naar schuiladressen. Ook infiltreerde ze onder meer bij de NSB en pleegde ze gewapend verzet. Het jaar 2022 stond in het teken van deze verzetsvrouw met onder meer een standbeeld, een bloemenhulde aan de Catharijnesingel en twee boeken over haar leven.

2020 – 75 jaar vrijheid

Een jublieumjaar dat in het licht van corona ingetogen was. Gelukkig met mooie verstilde momenten. Op het Domplein. Maar ook in de wijken en buurten, bij monumenten en in straten waar de vlag half stok hing. Daar waar de taptoe recht deed aan velen die sneuvelden voor onze vrijheid en als slachtoffers van oorlogsgeweld.

Op 7 mei, werd in het Hogelandse park bescheiden de bevrijding van onze stad gevierd. Met een kranslegging door burgemeester van Zanen en een salut aan onze bevrijders de Polar Bears.

2019 – in vrijheid kiezen

Na de stille tocht door de stad, legde Koosje Heijkoop (102) samen met burgermeester Jan van Zanen de krans op het Domplein. Tiamo mocht de vlam aansteken omdat hij de schrijfwedstrijd won en we herdachten massaal tijdens het herdenkingsconcert in de Domkerk met Ellen ten Damme, Konrad Koselleck en cabaretier Vincent Bijlo.

Het Hogelandse park bejubelde de vrijheid met de klanken van de Sgt.Wilson Army show en een bloemenzee aan de voet van het monument. De Britse militair attaché Kolonel James Phillips en zijn landgenoot, ambassadeur Peter Wilson waardeerden, net als de commissaris van de Koning (Hans Oosters) het militaire defilé. Kinderen van basisschool prof. Kohnstamm maakten de ceremonie compleet door de voordacht van eigen gedichten.

2018 – geef vrijheid door

Burgemeester Jan van Zanen, legde samen met oud-verzetsleden (wijlen) Henk Ferwerda en Theresia Dhont de krans bij het verzetsmonument op het Domplein. De jonge Ella droeg haar zelfgeschreven gedicht voor over vrijheid. Het herdenkingsconcert in de Domkerk werd uitgevoerd door USConcert. Tijdens het concert werden de kransleggers geïnterviewd. Bekijk het gehele interview op onze Facebookpagina.

Op 7 mei werd de bevrijding van de stad Utrecht traditiegetrouw gevierd met een hulde aan onze bevrijders door de burgermeester. De Koninklijke Brassband Utrecht gaf de ceremonie een feestelijke tint. Na afloop was er een samenkomst op Fort de Bilt.